Västra Götalandsregionen

Skydda dig mot livmoderhalscancer med gratis vaccination mot HPV. Du som är folkbokförd i Västra Götalandsregionen, har ett kvinnligt personnummer och är född 1994–1999 kommer att få ett personligt erbjudande i digital eller vanlig brevlåda i senare delen av juni, 2023.

Här kan du hitta mottagningarna som erbjuder HPV-vaccination

Tidsbokning sker via 1177:  www.1177.se/Vastra-Gotaland/vaccination-mot-hpv/

Vaccinera dig i samband med mässan “Kunskap o Framtid” 23-25 november

Passa på att vaccinera dig i samband med mässan ”Kunskap och Framtid” på Svenska mässan i Göteborg, 23-25 november 2023. Då finns vi på plats med en av Västra Götalandsregionens upphandlade vaccinatörer i monter nr C01:23. Du behöver inte boka tid.

Du som tillhör målgruppen och vill vaccinera dig går såklart in gratis på mässan. Hämta kostnadsfri biljett till Kunskap & Framtid med koden kunskap2023vgr https://kunskapframtid.se/biljetter/

Erbjudande om vaccination mot HPV

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen orsakas oftast av humant papillomvirus (HPV). Nu genomförs en stor kampanj med utökad vaccination mot HPV för att utrota livmoderhalscancer i Sverige.

Erbjudandet består av två delar:

Kostnadsfri HPV-vaccination och självprovtagning för HPV.

 

 

Erbjudandet gäller även dig som tidigare är vaccinerad mot HPV

Det vaccin som nu används, Gardasil9, ger ett bredare skydd och har använts i Sverige sedan 2019. Därför rekommenderas du som tagit en äldre version att vaccinera dig igen.

Om fler vaccinerar sig kan vi utrota HPV och livmoderhalscancer – inom fem år. Genom att vaccinera dig och ta prov för HPV har du gjort vad du kan. Var med och rädda liv.

 

Så här deltar du

Kampanjen startade i Västra Götaland i mars 2023 med drop-in i liten skala, för att i senare delen av juni fullskaligt välkomna alla med livmoderhals, födda 1994–1999.

63 000 kvinnor kommer att få ett brev med personligt erbjudande om kostnadsfri vaccination mot HPV och samtidig självprovtagning för HPV. Du som är folkbokförd i Västra Götalandsregionen, har ett kvinnligt personnummer och är född 1994–1999 kommer att få ett personligt erbjudande i digital eller vanlig brevlåda i senare delen av juni.

Alla med livmoderhals är välkomna att ta del av erbjudandet. Transmän som har gjort juridiskt könsbyte och har livmoderhalsen kvar kommer inte automatiskt att få ett brev med erbjudande eftersom utskicket görs till personer med kvinnligt personnummer. Du som är transman kan höra av dig till funktionsbrevlådan rccvast.utrotahpv@vgregion.se, för att få mer information om var och hur du kan boka tid.

 

Tidsbokning sker via 1177:  www.1177.se/Vastra-Gotaland/vaccination-mot-hpv/

Här kan du hitta mottagningarna som erbjuder HPV-vaccination

Listan med mottagningar har nu förenklats med en länk under varje mottagnings namn med texten “Boka HPV-vaccination”. Vaccinatörerna har även uppmanats att förtydliga informationen på sina respektive webbplatser för att underlätta tidsbokning.

 

Kontakt Västra Götalandsregionen

Anna Carlund, utvecklingsledare, RCC Väst.
Carin Wrennfors, projektledare, RCC Väst.
Frågor kan skickas till: rccvast.utrotahpv@vgregion.se

 

Läs vår Informationsbroschyr

Här kan du läsa svar på vanliga frågor.