Västernorrland

Var med och utrota livmoderhalscancer i Sverige

Region Västernorrland erbjuder kvinnor som är födda 1994–1999 och som bor eller vistas i länet möjlighet att delta i en kostnadsfri vaccinationsstudie mot humant papillomvirus, HPV. Det gäller även dig som redan är vaccinerad mot HPV. Vaccinet Gardasil 9 ger ett bredare skydd än det vaccin som gavs innan 2019. Erbjudandet är en del i en nationell studie.

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV. Genom att vaccinera dig mot HPV minskar du risken att få cancer i livmoderhalsen.

Erbjudande om vaccination mot HPV

Nu genomförs en stor nationell satsning med utökad vaccination mot HPV bland yngre kvinnor för att utrota livmoderhalscancer i Sverige. Satsningen genomförs i form av en studie som består av två delar: HPV-vaccination och HPV-prov som du tar själv.

Du kommer att få en inbjudan till studien skickad till din folkbokföringsadress eller till den digitala brevlådan Kivra om du är ansluten dit. Du kan boka tid för vaccination redan innan du får brevet.

Du som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds också att vaccinera dig och kan boka tid. Du får däremot inte något brev hem.

Är du inte folkbokförd i länet får du inte heller något brev, men erbjuds vaccination och kan boka tid.

Så här deltar du i studien

Du bokar själv en tid för vaccination. När du vaccinerar dig godkänner du att ingå i en nationell forskningsstudie med målet att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige. Glöm inte att ta med dig din legitimation till vaccinationen.

Boka tid för vaccination

Gå till 1177.se, välj ”Boka tid för vaccination i Västernorrland”.

I listan över vaccinationsenheter ser du de som ger HPV-vaccin. Välj den vaccinationsenhet du vill vaccinera dig på och följ instruktionerna.

Du kan också boka tid via appen Mitt Vaccin (kräver bank-id) eller genom att ringa 0611-804 00.

Lämna HPV-prov efter vaccination

Efter vaccinationen får du lämna ett HPV-prov som du tar själv. Du kan lämna provet på vaccinationsstället direkt efter vaccinationen eller göra det hemma och sedan skicka in det kostnadsfritt med posten i det medföljande kuvertet.

Mer information om hur du ska gå till väga får du i samband med att provet lämnas ut. Väljer du att vaccinera dig får du ett erbjudande om en andra dos efter tre år.

Forskningsinformation och samtycke

Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV via elevhälsan i årskurs fem (även pojkar sedan 2020). Kvinnor som är födda 1999 och tidigare är inte vaccinerade i samma utsträckning. Innan 2019 användes en tidigare version av vaccinet som inte gav ett lika brett skydd.

Läs igenom Forskningsinformation och samtycke. Du lämnar samtycke digitalt.

Frågor och svar

Här kan du ta del av vanliga frågor och svar

Har du övriga frågor om studien eller din vaccination är du välkommen att kontakta oss på kansliet för gynekologisk cellprovskontroll, telefon 060-18 13 15. Telefontid måndag-onsdag 11.00-12.00 och torsdag-fredag 08.30-09.00.

Skydda dig mot livmoderhalscancer – boka din tid för vaccination redan idag!