Östergötland

Region Östergötland

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen orsakas oftast av viruset Humant papillomvirus (HPV). Nu genomförs en nationell vaccinationskampanj som erbjuder unga kvinnor gratis vaccination mot HPV, i syfte att utrota livmoderhalscancer i Sverige. Kampanjen består av HPV-vaccination och självprovtagning för HPV. Alla kvinnor i Region Östergötland som är födda 1994–1998 kommer att få erbjudandet.

Erbjudande om vaccination mot HPV

Region Östergötland erbjuder kvinnor födda 1994–1998 gratis HPV-vaccination med vaccinet Gardasil 9, som skyddar mot nio HPV-typer. Ett brev med erbjudandet kommer att skickas till din digitala brevlåda. Om du inte har en digital brevlåda skickas brevet hem till dig. De första breven skickas ut i början av december 2022. Erbjudandet gäller även dig som vaccinerat dig mot HPV före 2019. Vaccinet Gardasil 9 som används idag ger ett bredare skydd än tidigare. Gardasil 9 började användas 2019.

När provsvaret visar att du har HPV

Om ditt provsvar visar att du har HPV kommer du få en kallelse för att ta cellprov hos en barnmorska. Du får kallelsen fyra veckor efter att provsvaret registrerats. Om du tidigare blivit behandlad för cellförändringar och ditt provsvar i studien visar att du har HPV behöver du ta kontakt med Kvinnohälsan i Region Östergötland.

Så här deltar du

För att delta i studien behöver du läsa: Forskningspersonsinformation och lämna ditt samtycke. Boka tid för din vaccination på 1177.se/Ostergotland/hpv-vaccin. Ta med dig påskriven samtyckesblankett, legitimation och ditt brev till vaccinationen. Om du inte har möjligt att skriva ut din samtyckesblankett finns den att få på vaccinationscentralen. För mer information läs Frågor och svar om utrotning av HPV och Livmoderhalscancer.

Bakgrund

Sedan 2010 erbjuds alla flickor i Sverige vaccination mot HPV (även pojkar från 2020) inom skolvaccinationsprogrammet. Kvinnor som erbjuds vaccination i denna vaccinationskampanj är inte vaccinerade mot HPV i samma utsträckning. Innan 2019 användes dessutom en äldre version av vaccinet, som inte ger ett lika brett skydd som det som används idag.