Uppsala län

Alla kvinnor i Uppsala län som är födda 1994–1999 kommer att få ett erbjudande i brevlådan eller kivra. Du kan boka tid för vaccination redan innan du får brevet. Tipsa gärna dina vänner.

Erbjudande om vaccination mot HPV

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen orsakas oftast av ett virus, HPV. Nu genomförs en stor kampanj med utökad vaccination mot HPV bland yngre kvinnor för att utrota livmoderhalscancer i Sverige. Kampanjen består av två delar: HPV-vaccination och HPV-prov. Vaccindos 1 och HPV-test 1 erbjuds under 2022-2023, vaccindos 2 och HPV-test 2 erbjuds 3 år efter att dos och HPV test 1 givits 2025-2026).

Alla kvinnor födda 1994–1999 erbjuds gratis HPV-vaccination mot 9 HPV-typer med Gardasil9

Erbjudandet gäller även dig som tidigare är vaccinerad mot HPV, då det nyaste vaccinet ger ett bredare skydd än tidigare vaccin.

Forskning och samtycke

Sedan 2010 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV inom skolvaccinationen (även pojkar från 2020), men kvinnor födda 1999 och tidigare har inte lika hög vaccinationsgrad. Innan 2019 användes också en äldre version av vaccinet som inte gav ett lika brett skydd.

För att delta behöver du läsa Forskningsinformation och ge samtycke som finns här. En hälsodeklaration fylls i innan vaccination. Enklast lämnas både samtycke och hälsodeklaration digitalt i samband med vaccination på Uppsala.hpvelimination.se

Här kan du läsa svar på vanliga frågor.

Så här deltar du

Om du samtycker till att vara med i kampanjen behöver du boka tid för vaccination.

Läs mer om vilka mottagningar som erbjuder gratis vaccination mot HPV just nu.

I anslutning till vaccinationen kommer du att få ett självtest för HPV som du enkelt tar själv hemma. Instruktioner om hur du gör medföljer testet.

Vad betyder mitt provsvar? Läs här: HPV-provsvar betydelse

Vad händer om mitt prov innehåller HPV? Om provet innehåller HPV som behöver följas upp kommer du få en tid för cellprovtagning på gynmottagning vid Akademiska sjukhuset eller Lasarettet i Enköping efter 3-4 månader att du tagit självtest.

Hjälp oss utrota livmoderhalscancer

Tipsa gärna andra kvinnor i Uppsala län som är födda mellan 1994 och 1999 om gratis vaccination mot HPV. Infoblad till dina vänner

 

Övriga dokument

Hälsodeklaration på engelska – Health declaration in English.